Connectant amb idil.li i1 server...

dijous, 6 de març del 2008

Pengem o venem banderetes???

És una llàstima, que poc a poc, la tradició de la "penjada de banderes" i “l’arreplega”, estiga en cap a caiguda en la nostra falla. Cada vegada es menys la gent que s'interessa per aquestes activitats dins de la comissió fallera, que tants bons moments ens ha fet passar a la gent "veterana", i en això no voldria dir "major", sinó fallers de fa temps d'aquesta comissió.

Estic un poc trista quan, a data d'avui, als carrers de la meua barriada encara no hi ha ninguna bandera penjada. Pense en tot açò quan observe que altres comissions falleres del meu poble o d'altres pobles ja han penjat les seves banderes, o estan en el fet, adornant ja alguns carrers, donant a conèixer al nostre poble que les Falles estan a la volta del cantó.
Pense que des de fa uns anys cap ací, banderetes, si hem posem, son dos o tres fileres davant de la casa de la fallera major i fallera major infantil. Deuriem de pensar en reprendre eixa tradició de decorar els carrers del nostre barri amb banderetes, per lo menys els carrers d’envoltants i la placeta.

Supose que molts de vosaltres, que heu penjat banderetes en aquells anys passats tindreu anècdotes i vivències de quan penjàveu per la nit les banderetes, jo per aquells anys encara era menuda i no ho he viscut mai, per això convidaria a la gent a explicar les seues histories de la penjada de banderes.

Pense que aquells que no han realitzat mai aquesta activitat fallera, com pugam ser els joves de la falla o els fallers nous, estem perdent-nos altra part de la festa, una part que uneix a una comissió, una part divertida i en la que es pot gaudir molt i de valent, una part mes de les Falles...

I una altra activitat fallera que en la nostra comissió esta perdent-se es l’Arreplegà, jo recorde que cap als primers anys de falla tothom s’animava a participar d’aquest acte, les falleres majors es vestien amb els seus vestits de valencianes, li col·locàvem a un cotxe uns altaveus, beguda i música, i a passejar per el nostre barri amb les banderetes cridant de casa en casa. Els meus menuts, que era el meu cas en aquella època, ens barallàvem per a veure qui venia més banderetes, i després tots junts dinàvem a la placeta, amb taules i cadires que algú s’havia encarregat de portar, era un dia més de festa, un acte més de la nostra comissió. Ara cada vegada s’està perdent més, sempre son els mateixos quatre gats que van, les falleres majors ja ni es visten, ja no tenim ni data senyalada per a eixir, es a vore quin dia ens ve bé, s’arrepleguen quatre duros, que mirant-ho bé, la finalitat, a banda d’intentar aconseguir diners per a la falla, es ajuntar-nos tots un dia més, i fer un dia més de festa en la nostra comissió. En teoria, l'arreplegada es celebrarà aquest diumenge dia 9 de març, esperem la màxima assistencia als nostres fallers.

Esta clar que no es pot obligar a la gent a fer alguna cosa que no desitja, però he escrit aquestes paraules per a que la gent prenga consciència i a vore si a l’any que bé aquestes dos reunions falleres ja perdudes les fem més participatives.

21 comentaris:

Unknown ha dit...

tens tota la raó. m'enrecorde que agarravem una banya corrent totes les costeres per a vore qui en venia més i ademés eren 20 duros . però en aquella época eren menuts i la vergonya ni la conexiem, ara ja som majorets i més aparaets. també recorde els dinars en tot el sol i sense toldo jeje!! anem fentmos majors!!!

Lidia ha dit...

La veritat es que no teniem bergonya ni la coneixiem. Al final de la volta tots xopats de les correres i MªRosa no se com s'ho feia però sempre era ella la que més banderetes venia, amb el braç escaiolat i tot, esta xiqueta era de por de menuda...

Anònim ha dit...

jolines david estaras content de tans comentaris que hi han ara.... ja no esns deixen vore ni el adivina qui es....

Amic fep ha dit...

Bon dia a totes i tots.

A Sueca, del poble que soc, el vendre les banderetes s'ha perdut, jo ho recorde, a la meua infancia el vendre banderetes al veinat per a que les penjara als balcons, recorde que eren a 5 duros!!! jejejejejeje

La penjada de banderes, aixo si que era Falla... Tinc un fum d'anecdotes de nits penjant banderes. Avans eixiem molta gent en colla, i dos setmanes avans de San Josep ja teniem tota la barriada plena de banderes, per limitar el nostre terreny.
Ara la gent es mes comoda, no seria una animalada, que a la llarga, llogarem a algu per a que penjara i fera les banderes...

Molt bona explicacio Lidia, jejejejejejeje, enhorabona.

noelia ha dit...

Jo no fa tants anys com vosaltres que estic dins la falla, pero si que puc dir que la meua primera vegada venent banderetes fou cuan era fallera major, no habia anat mai i desde aquell dia sempre e anat i enguany és una llastima que no s'avaja fet perque la veritat es que meu pasa be, sobretot vore als xiquets anant d'asi cap alla sols per a vendre encara que siga una bandereta, ha sigut una llastima que enguany per causes meteologicas no s'avaja pogurt realitzar

DPeiro ha dit...

Contestant a Vane:

Estic molt molt content de la participació de tots vosaltres, la pàgina està més "viva" que mai, però durant tots els dies de març que portem fins ara em perdut el lideratge de visites que fa desenes de dies que ostentavem. Ja el recuperarem no?

Sent no poder opinar sobre el tema d'aquest article, no duc el suficient temps en la Falla com per recordar-ho.

DPeiro ha dit...

Gràcies de nou per tot Amic Fep. A vore quin dia quedem i ens fem una cervesseta!! (paga Spielberg, ok?)

Anònim ha dit...

yeeeeeeeeee, que ahora vergoña poqueta tb je je
joooo tenia que poner sonrisa y estafar a las aguelis de verdad¡¡¡ pero eran buenos años

va ahora en fallas venderemos banderitas

besitos a todos vebxxx

mrosa

DPeiro ha dit...

Besets a tu guapíssima!!

Amic fep ha dit...

Dpeiro, lo de la cervesseta esta fer, ara, el que no vec clar es que Spilberg vullga pagar-la, jejejejejejeje... Spilberg que es conya!!!!!!!!

Tindrem que fer una quedada per coneixer la gent.

Lidia ha dit...

Noèlia, jo a diferència de tu, el teua any de fallera major va ser l'últim que vaig anar, els joves ja fa anys que no van i després d'alguns anys anant soles vaig deixar d'assistir, encara que me divertia mirant els xiquets, a vore si els joves tornem anar, es aquest diumenge, a vore si ens animem.

I David, esta clar que no ha anat, perquè des de que esta en la falla que jo no he anat, per tant ell tampoc.

Ma Rosa, a bergonya ja sabem tots que tu no la coneixes, je je je.

Gracies amic Fep per la teua ajuda, jo també vull una cervesseta...

noelia ha dit...

Lidia la cervesseta és per als homens, i David despues de tot lo que ha dit Spilberg ja pot convidarte a una cervesseta o a dos o a tres, es broma Spilberg jajja, jo se que la critica no las feta amb mala intenció, adeu

Pero cuan vingues jo si que vullc una cervesseta despues de totes les critiques jajaja

Lidia ha dit...

A vore qui ens conta la seua experiència de la falla penjant banderetes, que de segur que molts de vosaltres n'heu penjat...

Lidia ha dit...

Ah, per cert, hui es l'entrega de Recompenses a les 21h, a vore si ens animem i anem a acompanyar als nostres fallers que hui els entreguen el Bunyol d'Or amb Fulles de Llorer, que son:

- Teresa Costa i Climent
- Francisco Escrivà i Vañó
- Isabel Bertomeu i Ramos

Merut ha dit...

I després la penjà de cartells de falles, ki vullga vindre, després de les recompenses hi haurà soparet i després anirem a penjar cartells amb la granera i el poalet, ki vullga ja sap...

Mila ha dit...

Jo no he anat a penjar les banderetes pel barri pense que a�o heu feen els homens.pero la veritat es que vore els carrers plens de banderetes em recorda que arriba falles i pense que totes les falles en tindrien que penjar, que n'hi han moltes que ne pengen, i sobre l'arreplega de banderetes les mares som les que tenim que portar als xiquets a l'arreplega perque aixo a ells els encanta, tocar els timbres i vendre les banderetes. Dirlos a les mares que porten als xiquets a la placeta el diumenge dia 9 (que es deixen la faena pal dilluns)

noelia ha dit...

Mila les que no tenim fills podem portarmos a nosaltres mateixa no????

Vicent ha dit...

Jo t'en deixe una, Noelia.

DPeiro ha dit...

A mi si em dones de menjar, beure i casa sóc fill teu forever..., això si mami, hauries d'aguantar al meu amiguet Spielberg quan vinga a casa a jugar.

Mila ha dit...

Noelia amimat ancomanarne un .Es lo mes bonic que el pot pasar en la vida.

Lidia ha dit...

Ja ho saps Noelia, posa't prompte a la feina per a que la falla vaja en augment... je je je, fes una mascota per a l'any que ve, je je je