Connectant amb idil.li i1 server...

diumenge, 9 de març del 2008

L'Esperit Faller (Part III)

L’ESPERIT FALLER

(o el que és el mateix IMPRESSIONS D’UN SUECA II)
PART III (i última)

Per Spielberg

De l’escenari una cosa que em va cridar molt l’atenció fou el faristol que teníeu, n’he vist molts però ningun així, em va agradar molt, era un toc diferent.
La part tècnica de la pujada de les falleres prou be, deixant a banda que degué acoplar el so unes cinc vegades, també degut en part a la mala ubicació dels altaveus-faristol a l’escenari (coses de la sala). Al igual que ja he comentat seria millor jugar amb les llums de l’escenari i apagar algunes o reduir la seua intensitat depenent del moment en qüestió, per exemple quan parlen les falleres majors o els mantenidors, per exemple, o quan estaven dalt els musics tocant abans que pujaren les falleres majors.
De la part tècnica poc em queda ja a dir, bàsicament que quan l’acció està transcorrent dalt de l’escenari i ningú està parlant cal ficar un poc de música de fons com quan pugen ja que sinó queda gelat. També, i que des del meu punt de vista, a una falla convida se li deu ficar “El Fallero”, i no pasdobles valencians tal i com et vinguen en el cd.
I realment no se si el final ho va fe David amb intenció de fer-me la punyeta o es per que així ho vareu decidir. A Sueca no hi podem ficar l’Himne cantat per Francisco.
En quan a la part de protocol també hi hagueren coses que em van agradar i coses que no. El llegir-li versos a les falleres majors eixints, i versos llargs, es una cosa que no havia vist i que em va agradar molt, a l’igual que pujareu a les xiquetes de mes edat a menys. Això ací no és fa (tampoc tenim “mascotes”), pugen del mes menut fins al mes major, fent-ho de la vostra forma les mes menudes que es queden dalt van a estar menys temps cara els focos i avorrint-se. Serà cosa d’aplicar en properes presentacions.
Una altra cosa que també em va sorprendre gratament fou que pujara tota una colla de tabalers i dolçainers a tocar “El Fallero” en directe, molt bonic. Ara be, haguereu pogut dir-los als xics el que tenien que fer, per on havien d’anar i com havien de situar-se, la primera vegada anaven totalment perduts. La segon ja ho feren millor. Llàstima de no tindre mes espai en el pati de butaques ni en l’escenari, estaven tots amuntonats.
El problema que vaig vore des d’un principi a la vostra presentació infantil es que deixeu als dos xiquets allí al mig assoles contra tot, val que els delegades d’infantils estaven alí al costat per ajudar-los en tot el que fera falta, però els del mig son xiquets no son adults i es nota. Hi hagueren moments que estaven perduts i no sabien que fer ni com fer-ho, al traspàs de bandes no s’aclarien (apart de que la fica creuada), després no sabien si pujar o baixar o tornar a pujar. Sabem que son xiquets i per eixe mateixa raó caldria estar un poc més damunt d’ells diguent-los com fer cada cosa, que tal vegada els dos siguen molt bons i ho tinguen tot molt assajat però una presentació es en directe i hi ha molta gent mirant-los i es fiquen nerviosos, per molt que s’ho sàpiguen.
I tampoc trobí molt normal tindre al xiquet allí dalt assegut tota la presentació de les majors, el xiquet estava més avorrit que una ostra, normal. S’haguera pogut inventar qualsevol cosa per a fer-lo desaparèixer durant la presentació major, segur que ell ho haguera agraït.
Per cert, a una de les dos presentadores no se la va presentar, no duia banda, per algun motiu en concret?
Els mantenedors. Ho feren molt be, i el fet de que cadascuna de les falleres portara el seu estigué molt be (ací se’n sol dur per a tot), així es centrava més en la persona que coneix. Problema, el mateix que vaig comentar a l’anterior presentació, els dos parlaven d’esquena a les falleres majors, i això no queda be. Estan alagant-les a elles, no al públic, i els estan donant l’esquena. Res costa girar un poc el faristol (o tindren un altre més menut) de cara a d’elles, i so no es pot girar el micro se li’n fica un sense fils. No és lògic que el mantenidor de la fallera major acabara traguent xepa degut a l’altura del peu de micro, o se li explica com funciona o se li’n prepara un per a d’ell específicament.
Una cosa que no vaig comprendre (o no vull) es el motiu pel qual se li dona regals a familiars de la fallera major i/o al revés però a la infantil res.
I començaren les visites de les Falles veines. Cosa a destacar, que la falla que va de visita arreplega un detallet, sol ser al revés, però així es millor i les visitants ho agrairan. No vaig entendre com anava tanta gent de cada falla, ací solen anar els quatre principals però ahí vaig arribar a escoltar “vicepresident segon infantil”.
I per a finalitzar les visites, la Junta Local. Per que ho digueren per microfonia per que jo no la vaig vore. Feu una cosa que no havia vist mai però que em pareix molt be, cridar una a una a les falleres de la cort per a que pugen per separat i la gent les puga vore, i quan ja estan totes dalt es crida a la fallera major d’Oliva. Ací pugem tots junts entre altres motius per que primer han passat quinze falles i el públic ja esta fart. I el que no entenc es per a que pujen. A vore si m’explique.
Pujaren la cort d’Honor (amb els acompanyants), la fallera major amb el president i els membres de Junta Local de la vostra falla, no? Una vegada tots dalt, les xiques de la cort baixaren sense ser “despedides” (gran error) i després la resta. I per a que les fan pujar? Per a quedar be amb les falles? Ací quan puja la Junta amb la cort i la Fallera Major es per fer lliurament a eixa falla d’unes quantes insignies (i pergaminos) als presidents, a les falleres majors, i a un membre de la comissió (triat per la falla) al qual se li otorga la màxima distinció de la Junta Local en agraïment pels seus merits en pro de la festa fallera. Però pujar per a res, no ho entenc?
Val que pot ser un honor, que a la teua presentació vaja la fallera major del poble a saludar-te, d’acord, però la Junta no te res a fer? No entrega res? Es per això que sols van els de la falla? I la resta de membres?
I crec que ja està be. La presentació no estigué mal però la podeu millorar en moltes coses, des del meu punt de vista. I és per això que he fet aquest escrit per que no va a filar igual de prim un membre de la comissió al que tot li pareix bonic que una persona de fora que no te res a vore amb la presentació i que li dona igual com ixca, que és imparcial i no es veu condicionat pels seus sentiments cap a la seua falla de l’ànima.

And The Story Ends
Carlos Granell “Spielberg”

7 comentaris:

Lidia ha dit...

Vaig a aclarir-te unes coses, la colla de dolçaines i tabaleters no li se podia explicar res, perquè ixiren com a sorpresa, quasi ningú ho sabia, i per tant la segona vegada que pujaren ja li ho varen comentar.
Esta clar que els infantils son xiquets, i van més perduts, per aixó es fan assajos el dia abans, també les delegades estaven rectificant algunes coses, però repetixc, son xiquets, i si fan coses mal son perdonades per ser xiquets i estar nerviosos.
En el tema del xiquet, sempre ha estat assegut allí dalt a la presentació major, coses del protocol de la nostra falla.
La presentadora que no es va presentar i no portava banda, fou perquè va ixir despres com a membre de Junta Local amb la banda de secretaria de JL.
Esta clar que l'altura del micro al mantenedor fou una cosa que es va escapar... però girar el faristol era complicat degut a que anava apegada a una tarima de metacrilato de 1x1m i degut a les dimensions de l'escenari no es podia girar.
No me vaig donar compter, però sempre s'ha donat ram tant als familiar de la fallera major com de la infantil.
Ací en les falles veïnes venen totes les reines i acompanyants.
La cort va pujar per saludar la fallera major i es va emportar un detall de la fallera major com sempre i un de la infatil com agraiment a ser visitada. La falla també donà una insignia a cada membra que va pujar a l'escenari.
Esta clar que tu no saps res com van les coses ací, per aixó jo t'he aclarit uns quants dubtes.
I per cert, moltes gràcies pel teu punt de vista, es pot tenir en compter en presentacions futures per poder millorar.

Anònim ha dit...

una altra cosa una de les presentadores no portava banda perque no podia ser membre de la cort d'honor ja que es de la junta local fallera i no pot ser cort d'honor. No portava banda perque dalt de l'escenari tampoc estava fent el paper de junta local per tant no portava banda.
Quan la xica va pujar en la junta si que portava banda.
En cuant als que pujen de la junta es una forma de que cada falla els agraeixca la seua feina. No poden ser cort d'honor o acompanyants pero fan feina per la falla i es una forma de agrair-los la seua dedicació

Anònim ha dit...

AIXI ES FA EN OLIVA I ES POT CRITICAR PERO ES UNA TRADICIO I ELS FALLERS D'OLIVA NO HO TROBEM RARO LA FORMA DE FER LES COSES PERQUE AIXI SEMPRE S'HA FET. LO MES SEGUR QUE SI ALGUN FALLER D'OLIVA ANARA ALGUNA PRESENTACIÓ A SUECA O A ALGUNA ALTRA CIUTAT HO TRABARIEM RARO, PERO AIXO ES LO BONICO DE LES FALLES QUE EN CADA POBLACIO HO VIUEN A LA SEUA MANERA, POSANT LA MUSICA QUE UNO VOL I OBSEQUIANT A QUI VOL I AMB LO QUE VOL I TOT ES FA AMB IL·LUSIO. SOC NOE.

Anònim ha dit...

Mira amic: El fet que estem a 10 de març i continues traient a relluir el mateix, trobe que ja m'avorrix, igual que el tindre't de donar-te tantes explicacions de la nostra manera de fer la Presentació.

En un principi ho vaig llegir i no vaig voler fer cap comentari, perquè vaig pensar que cada un en la seua terra fa el que li vinga en gana. En Oliva hi ha 6 falles i cada una ho fa d'una manera diferent.

Però veig que continues amb el comentari, potser seràs amic de David, potser ens feres un favor, a l'estar allí aquella nit, però no crec que t'hàgem de donar tantes explicacions.

T'he de dir, que l'única que et podria donar moltes explicacions amb tots els pèls i senyals, sóc jo mateixa, però crec, que no tinc el perquè.

De l'única cosa que et done les gràcies és per lloar a la fallera Major Infantil, perquè és veritat que es va marejar un poc, i que va continuar fins al final, però estava controlada en tot moment. El meu lloc és darrere de les cortines, i a l'igual que tu, vaig poder veure els errors, però cada any encara que els corregim, sorgixen altres.

Sense res mes que comentar… Teresa Costa

DPeiro ha dit...

Teressa, el que Spielberg escriga aquesta "crítica" és per que jo li ho vaig demanar, així que no tens perquè demanar-li explicacions, tan sols ha fet el que li vaig dir. El fet de dividir-ho en tres parts és per que li venia millor per separar-ho en temes, així que no continua comentant sobre la presentació, és el mateix article dividit.

Si et pareix bé el divendres en persona t'ho explique amb pèls i senyals.

noelia ha dit...

A mi m'agradaria donarli les gracies per fer les critiques, ja que de les critiques ens ensenyemem, pero, antes de posar la critica davant de tota la gent, s'ha de preguntar si moltes coses com puga ser les de protocol son aixi o no vam estar nosaltres acertats, la primera i la segon part de veritat que hem varen sentar mal, ja que estaba veient com tot el treball de la presentació habia segut una porqueria, pero ara ja no perque nosaltres hem fet algo que no habia fet Oliva que és innovar i sols per aixo trobe que tot a mereixcut la pena, sols el demane que l'altra vegada que fages una critica algun lloc, no vages tan a saco perque trenques ilusions ,encara no he vist que tu hages posat que en conjunt va estar molt be ( si el va agradar) o que no el va agradar, pero el conjunt.
Perque fallos en tots els lloc hi han, o a cas la teua presentació ix perfecta???

A mi per lo menys sols m'importaba que a la fallera major, infantil i presidents els agradara ja que eixe decorat era per a ells, i si no els havera agradat si que m'aguera sentit mal , pero a ells els agradar i ells son els lprotagonistes no son ningu mes.

De totes maneres vullc donarte les gracies per les teues critiques i dirte que sique m'agradaria anar a Sueca a vore una vostra, una abraçada

Anònim ha dit...

Teresa.

David, no li demane explicacions, és el contrari no vull donar-li.

Com bé Noelia ha dit, arribat a este punt de comentari, ens fa la sensació que tot va estar malament.

Quan es fa una crítica d'alguna cosa, primer s'estudia el fer d'una falla, després no es fila tan fi, perquè si la
crítica és contra nosaltres mateixos, la veritat... et lleva les ganes de fer res.

Continu pensant que la Presentació va estar de categoria, que els infantils no van fer fallades, les fallades les vam fer els majors, en això de pujar i baixar…

Que el President Infantil, és un gran falleret, i sap des de que té un any, que la part infantil és la seua responsabilitat, i ells són els que han de portar la Presentació, com si foren adults, i pense que no estava avorrit, si no tot al contrari, estava pendent de tot el que aquella nit passà

El no despedir a la Cort i al Fallera Major d'Oliva, no va ser un fallada, en el guió si ho lliges ho posa, però no va donar temps a dir-ho, van començar a baixar abans.

Et comentaria moltes coses mes, però com bé m'has dit, ja parlarem amb tots els pèls i senyals….