Connectant amb idil.li i1 server...

divendres, 29 de febrer del 2008

L'Esperit Faller (Part II)

L’ESPERIT FALLER

( o el que és el mateix IMPRESSIONS D’UN SUECA II)

PART II

Per Spielberg

Com ja fa uns dies que vaig fer la primera part i per no voler expandir-me molt vaig a intentar resumir tot el que vos volia contar i dir. Per donar-li un poc d’orde a l’explicació ho separaré en dos blocs, el tècnic i el de protocol, intentant seguir l’ordre de les coses tal i com varen succeir.

El primer de tot, la famosa obertura de cortines. Feta per i per a descobrir l’escenari de la falla (cosa que mai s’havia fet), va quedar meravellosa per a vosaltres ja que mai s’havia fet res paregut però vist des de fora li faltà alguna cosa. La pista d’àudio (el teaser trailer de “Las Crónicas de Narnia”, que ara fiquen en el de “Las Hermanas Bolena”) era perfecta, llàstima que a la el so del local no era massa d’allà i que els altaveus que estaven als laterals i al darrere estigueren apagats tota la presentació, no se si per oblit dels tècnics o per que no poden fer-los funcionar si no es amb una pel·lícula.

En quan a les llums vos quedareu curts, teníeu els mitjans necessaris, sols faltava donar-los més rendiment. Poc a poc mentre la cançó anava prenent força, les llums de la sala s’apagaven per a deixar-ho tot a fosques i obrir amb foscor i crear el moment màgic. En el punt exacte de la pista s’obrin les cortines i .... els caps arranquen moviment, haguera segut millor que ja estigueren en una posició des de a on s’haguera encès la llamparà (o obert el dimmer) i a continuació començar el moviment. O a una mala estar ja en moviment a falta de la llum. Heu comentat que les llums anaven per tot el tot el teatre, segurs? Des del terra de l’escenari els caps sols agafaven una part de la banda de davant de les butaques, si la intenció real haguera sigut eixa, una bona idea seria haver-los penjat en l’estructura central de la sala des de a on s’haguera pogut enviar llum per tot arreu.

I si recordeu, la cançó té colps i en cada cop va pujant d’intensitat, no haguera sigut millor ficar les llums amb flashos amb concordança amb la música? (no cal fer—ho exacte). En lloc de deixar la llum blanca fixa pegant voltes, al meu parèixer (tal vegada vosaltres preferíeu això) seria molt més impactant que la llum anara destellant, sense massa velocitat i a ritmes alterns de diferents mòbils mentre la cançó agafa el seu major ímpetu. I ja seria per a llevar-se el barret que els destells canviaren de color, no en massa (no volen que allò parega una casa de...), en roig, blanc i algun altre, per exemple. Estic escoltant ara la cançó i estic imaginant-m’ho, i és impressionant. I encara que ho parega no és gens complicat de fer per a una persona que sàpiga maniobrar robots de llums.

Una vegada enceses les llums de l’escenari el que em vaig trobar va ser un decorat agradable i bonic, no massa carregat però amb colors cridaners i un fons especial. Deixant a banda (jo no ho sabia) que la moqueta taronja de l’escenari i de la passarel·la ja estava, si que quedava molt be el contrast amb els cubs blaus. El ficar un projector al centre amb un imatge en moviment de la mar estigué molt be (i, evidentment, concordava perfectament amb la resta del decorat), llàstima que el projector no tinguera suficient potència i degut a la il·luminació de l’escenari no es veia tot el be que deuria, deixant de costat que no estava ben centrat en la pantalla/marc i que l’horitzó estava caigut a la dreta. De les imatges de Sorolla no hi puc dir res, sols que enhorabona per la feina feta.

I respecte al focos que il·luminaven l’escenari els haguéreu pogut ajustar un poc més i no deixar que tacara tant les parets exteriors de l’escenari. Reenfocant els de la dreta per a que caiguera millor a les presentadores i desplaçant els de l’esquerre cap a dins haguera quedat millor.

Al començar la presentació tots ens donarem conter que el micròfon de la dreta no hi anava, a tots ens pot passar una cosa així però el més lògic es que minuts abans de que comence l’acte és torne a comprovar tot insitu. No es deu de confiar en que pel matí anava o fa x hores anava be. I si es degut a que els micròfon portava interruptor es deu comentar amb les presentadores com és el seu funcionament. I també tindre en conte el volum de la música de fons, no és deu de ficar massa alta per a no entorpir el que escoltem be a qui parle però si a més la presentadora té que estar alçant la veu per a que la puga captar-la el micròfon que va i se la capta baixet, encara em de baixar més la música, i si cal, llevar-la.

Una vegada presentat l’escenari i quan l’acció del moment es trasllada al faristol, seria adequat reduir la llum del fons de l’escenari, així podríem observar millor la mar i les presentadores ja que en elles si que mantindrien tota la llum.

Des del moment que acaba l’obertura de cortines fins gairebé el final, els caps mòbils no fan ninguna funció. L’estar il·luminant fixament una part de l’escenari, sense saber ben be quina, tota la presentació no es trau profit, al igual que tampoc anar canviant de colors de forma alterna i no consecutiva, en lloc de passar del color A al color B, passem del A al D, deixant vore com passem pel B i pel C. Se que heu comentat que degut a la seua ubicació poc podíeu fer, però segur que alguna cosa més haguéreu pogut fer, i a una mala sempre els podeu penjar en l’estructura interna de l’escenari, no? Allí no molestarien a ningú i tindríeu més joc. O hi havia impediments d’algun tipus?

I una cosa que està ben pensa però que també fallà prou i és quedà un poc escassa fou la il·luminació de la passarel·la. Això està molt be, i més encara si ho pots maniobrar amb la llum d’escenari, la llàstima fou que amb un foco no hi era prou i apart que igual estava encés quan no tocava i apagat quan feia falta. Coses del directe.

Continuarà...

19 comentaris:

DPeiro ha dit...

Gran part de les deficiències tècniques que comentes (orientació de llums de l'escenari, part de so, etc...) no poden ser ajustades al nostre gust (el pont davanter no pot tocar-se, l'antic equip de so no pot fer meravelles) És normal que ens digues totes les anomalies tècniques que detectares, i més amb la teua experiència, però tenint en compte que abans ens les feien, no crec que estiguera gens malament.

El micròfon fou provat escassos 15 minuts abans de la presentació i les presentadores si sabien el seu funcionament, així que, com bé dius, coses del directe.

noelia ha dit...

Per la part que hem toca jajaja!!!! Tinc que dir que el mar esta aixi, o siga, que si tu vas a vora mar el voras així, despres dir que a mi personalment no m'agrada el canvi de color ( també tenim que tindre en conter que no vam fer tot el que vam poder i el que ens agradaria), la veritat es que és normal que algu amb la teua diferencia ens diga totes les anomalies com bé a dit David, pero de donarmos la impresio que habiem fet una bona presentació cada vegada senc que l'hem feta mal, aixo no vol dir que no el deixe d'agrair els teus comentaris, l'any que be intentarme millorarlo

noelia ha dit...

volia dir experiencia i no diferencia

Anònim ha dit...

a mi m'agradaria anar a vore una de les vostres presentacions que deuen ser de maravilla perque si critiques asi tantes petites coses, alli ho deveu tindre tot controlat. sueca deu tenir un lloc per a fer les presentacions bonissims, nosatres els de oliva tan sols podem utilitzar eixe cine que es l'unic que tenim per a poder fer uns actes aixi, per lo que vares comentar en la presentacio de la FMO.
En quant al so, es el que hi ha, i tot i que l'ajuntament fa esforsos per cambiar i modernitzar coses. fa poc teniem una taula de mescles del plestoceno o com es diga i enguany han comprat una, ja canviaran poc a poc el equip de veu. Nomes vullc dirvos que posiblement sigua molt afortunats per tindre tot millor que el nostre poble.
En quant a la presentacio de la que parles posiblement podria eixir millor pero tambe m'agradaria vore les vostres totes amb el faller de fons o de pelicules de ficcio nortamericanes, que son molt valencianes.......

Anònim ha dit...

segur que son mes valencianes que la muxaranga que es una canço que ve de molt mes lluny de lo que tu et penses. la muxaranga es la canço que es toca en algemesi per a muntar els castells...... no res de que siga un hinme catalanista.... tan sols es catalanista si no sap quina es la seua historia o si estas en l'alta part de la banda, es a dir que eres un blavero...
per a la resta de persones es una canço molt bonica i emotiva que no deuria tindre cap significat politic, perque la canço en si es mes vella que la rivalitat politica valenciana entre blaveros i calaniste.... HE DIT....

DPeiro ha dit...

Pau, amor i fraternitat. Respectem les opinions de tots.

Anònim ha dit...

pos si, pero com ell opina jo tambe puc opinar o no? de tot allo que diu. Jo respecte les seves opinions pero tinc dret a replica....
l'any que ve a vore si ens conviden a la presentacio de alli a vore que ens pareix a nosaltres

DPeiro ha dit...

Per supost que si Vane, no t'he dit res en contra... També tinc ganes de vore una presentació de Sueca, a vore com es desenvolupa l'acte.

SPIELBERG ha dit...

En ningun moment he faltat a ningú al respecte ni he ofés a cap persona. Sols he fet el que se'm va demanar.

David em demanà que li escrivira un article diguent tot el que havia vist de la presentació, tant el bo com el mal, i així es puga millorar per a properes edicions.

El fer açò a mi em costa un temps que no tinc (pregunteu-li a David a quina hora li envií la segona part) i que necessite per a altres coses, i si per fer un favor a un amic vaig a malencarar-me amb una falla ho deixe i ja està, sense problemes. Que jo d'açò no trac res.

I no voldria que és mesclaren temes, la presentació de Rosa Galiano ja va ser, ja ho comentarem llargament i no hi ha per que involucrar-la amb la d'aquesta falla.

I, dic, que abans de dir res val la pena que u revise els articles anteriors amb els seus comentaris, ja que ahí es veu clarament el que opinen les persones. I la meua opinió de la Muixernaga està en el primer comentari meu de la presentació de la Fallera Major d'Oliva.

I a l'igual que no vaig contestar a cap comentari sobre el que relatí en la primera part, tampoc ho vaig a fer ara, no per res, simplement esperaré a quan se fique la tercera (i última) part, si es que se fica, per a així arreplegar totes les opinions i poder debatre-les tranquilament.

Lidia ha dit...

Vane, jo també vull anar a vore les presentacions d'allí, a vore que ens sembla, i poder agarrar coses noves que ací no fem...

He de dir, que la filmació de la mar era així, de costat, l'horitzó on es va gravar era així, Juanjo o Mari Carmen t'ho poden corfirmar.

I per la meua part no puc anomenar massa del so i l'iluminació, ja que a mi me va semblar molt bé, també he de dir que no ho entenc massa, però supose que part dels fallos també tenen a veure el teatre Olympia que ja te uns anys...

Tampoc pense que faja falta tanta perfecció, es una presentació simplement, no anem a cap concurs, jo crec que hem millorat respecte als anys anterior, pensant que abans ens la feien.

Merut ha dit...

Ai mare, El debat de Zapatero i Rajoy, es va kedar curt al costat d'akest. jejejeje no crec q siga roïn q algú critike de forma constructiva un acte, però no sé, crec q eixes impressions, s'han de fer més en privat, ja ke a la gent q entra a la web, i no tinga molta idea del q es parla, li pot donar una imatge q no es correspon, o sí, però no sé, crec q és algo q s'ha de parlar amb una birra i unes papetes.

En quan als comentaris de Vane, deu tindre molta feina i deu estar de mala llet, jejeje pq no havia vist mai a Vane parlar així, i no crec q tinga res contra ningú, però m'ha deixat flipat, jejeje

Bo, xikets, les impressions de les coses porten bons resultats, sempre, així q, au tots a xarrar... jejejeje

Ens veiem demàààààààààà

Lidia ha dit...

Ah, i el que diu Noelia te raó, després de nosaltres pensar que la presentació havia estat molt bé, en acavar de llegir totes aquestes impressions em sembla que varem ferem fer una presentació prou roïn.

Però bé, jo estic contenta del resultat, i aixó simplement son el que son, impressions d'un suecà que no ha vist mai cap presentació d'Oliva, i les impressions s'han de respetar, l'any que vé es pot fer us d'elles per intentar millorar.

Anònim ha dit...

no estic de mala llet i depen de com llegeixques les frases entendras una cosa o un altra. tal volta parega que estic enfadada, nomes dic que hi han comentaris que es poden fer per a millorar i altres que crec que sobren perque son aliens a l'organitzacio de la falla.
no vullc que mal entengau les meues paraules pero tenia que contestar perque la presentacio porta molta feina i no es pas recomanable que es critiquen coses que estan fora de l'alcanç per millorar-les.
no ho agafeu mal pero tenia que dir el que he dit.
les presentacions son un acte per a donar a coneixer al poble les falleres majors i s'intenta fer el millor posible pero per problemetes del tipus que spilberg diu no deslluix l'acte. tots els actes son subceptibles de tindre errades pero es fa en tota la voluntat.
i no vullc que s'ho prengau a mal....

Anònim ha dit...

i no tinc res en contra teua spilberg pero les deficiencies son per a tots els de oliva igual...
bo ja xarrem si ens veiem, i sempre son benvingudes, ara no esperes que no et contestem perque son iguals lliures per dirte les coses com tu ens les dius....
i esperem la tercera part!!!!!!!!
jajaja que esperes no siga tan polemica com la de presentacio de la FMO i este article II.
au i salut

DPeiro ha dit...

Contestant a Spielberg: Hora d'enviament de l'article 2:41h de la matinada.

Com tu bé has dit et vaig demanar que ens criticares de forma constructiva les coses bones i roïns. De segur que la tercera i última part (protocol) serà encara molt més dura (vegent la inèrcia de les altres dos parts)

Com sempre un abraç des de la Falla Casa d'Alonso.-

noelia ha dit...

Spielberg, la meua intenció no és ni molt menys que et molestes, se que David et va dir que ens feres una critica bona i roin de la nostra presentació, pero també tens que entendre que eixa presentació ens ha costat molts maldecaps , ara cambiem aso ara allo, hasta el últim moment, per a que ixquera així.


Per a nosaltres és molt fustrant que despres de 2 parts encara no he llegit ninguna bona critica i aixo, dona igual así que en Sueca ,estaras dacord, en mí que per a la gent que ha fet la presentació no és molt gratificant .

També sé que gracies a les critiques és milloren moltisimes coses, i aixi o farem.

I jo l'any que bé si que anire a vora la presentació ja que tinc ganes simplement per agarrar idees ja que vosaltres, per la experiencia que teniu, en deveu de tindre moltes.

¡¡¡ va no t'enfades Spielberg!!!!!

I LA TERCERA PART JO SI QUE LA VULLC, ESPERE QUE LA FAGES

noelia ha dit...

Spilberg t'has molestat per els nostres comentaris???

SPIELBERG ha dit...

Noelia, la gent te dret a opinar i a respondre les opinions dels altres. Però de vegades una mala reacció en calent no es el mes adequat.

David ja te la tercera part, quan puga la ficarà.

I després ja contestaré a tots i raonarem tot el que hi ha. Pero sense fer mala sang, que com ja he dit jo d'açò no trac res, més be al contrari.

Bon cap de setmana.

Anònim ha dit...

Spielberg així les alabances i les coses boniques per a les presentadores. Ja,ja,ja!
Un beset