Connectant amb idil.li i1 server...

dijous, 21 de febrer del 2008

L'Esperit Faller (Part I)

L’ESPERIT FALLER

( o el que és el mateix IMPRESSIONS D’UN SUECA II)

PART I
Per Spielberg

Mentre veia la presentació intentava crear mentalment el principi d’aquest article, al l’igual que el títol, però cada dos o tres minuts hi havia alguna cosa que em feia canviar l’hipotètic començament. Finalment he optat pel final, pel que realment més em va estranyar, preocupar, sorprendre, digueu-ho com vulgueu, i que després de veure les fotos i d’observar que ningú ha fet cap menció sobre l’assumpte crec que no m’equivoque. Em refereix a l’esperit faller que envolten a Maria Blay, vostra fallera major infantil.

En eixe moment en el qual va desaparèixer per un costat de l’escenari i instants després una persona va botar damunt d’ell i es dirigí cap al lateral, ningú sabia que era el que passava. Instants després tots veiérem aparèixer a Maria, amb aquest senyor, per a cantar l’Himne amb companyia de tots, es va seure. En eixos moments se’m passà pel cap l’idea de que era un simple baixada de tensió degut als nervis, la calor, etc. El que em va sorprendre és que tornara a l’escenari, no sabia si l’havien obligat o si ho feia ella per voluntat pròpia, per tranquil·litzar a la gent, fent-los veure que no passava res, i per a poder concloure la seua presentació amb l’himne. Després de veure les fotos, opte per la segon.

Eixe era un dia molt important per a Maria, era la seua presentació i volia estar ahí, al peu del canó fins l’últim moment, passe el que passe i estiga com estiga. I això en una xiqueta és una cosa digna d’admiració. Eixa xiqueta és una gran fallera i encara ho serà més, el seu esperit faller és inacabable.

I tornant ja al desenvolupament de l’acte en si, David em demanà (apart de que anara) que li fera una crítica de tot el que veia, ja fora bo o mal. I això es el que vaig a intentar a fer, sempre intentant no ofendre a ningú i que ningú s’agafe mal res del que jo puga dir. És sols un punt de vista no condicionat a la falla.

Cal dir que no he vist mai cap presentació de falla d’Oliva (jo n’he fet moltes i n’he vist moltes més però sempre a la Ribera i a l’Horta), la de Rosa Galiano com a fallera major d’aquest any no conta, i per tant no puc comparar-la ni amb altres d’Oliva ni amb altres anys de vosaltres. Tindré que anar més vegades.

Vosaltres teniu la gran sort de disposar de 3 dies el teatre per a poder montar, perfilar, ajustar, provar, assatjar, coordinar, etc.. 3 dies, en 3 dies podeu aconseguir més del que heu fet, segur. I a més teníeu pressupost per a poder fer coses guapes, com emmoquetar tot el decorat, incloent la passarel·la, llogar una pantalla i un projector, fer els quadres de Sorolla, llogar 4 caps mòbils (que no sabéreu aprofitar), un faristol que canviava de color (interessant), etc.. A Sueca, els que tenen mes sort disposen de dues hores la nit del divendres per a deixar els decorats i de 8 a 2 del matí del dissabte (els que no tenen tanta sort) per a montar-ho tot, provar que funcione, que vinga el de les flors, els de les cadires, el que volen presentar... Ens falten hores per tot arreu. Tal vegada aquest any que ve canvien les coses, tal vegada.

Continuarà...

13 comentaris:

DPeiro ha dit...

Spielberg duu la destral en la boca en la primera part de la seua crítica. Que ningú s'ofenga, vorem com acaba.

enric ha dit...

Però... qui disposa de tres dies?? PRIMERA NOTÍCIA!! A Sant Francesc disposem del mateix temps que anomena Spielberg per als preparatius de la Presentació! La nit del divendres (fins les 5 de la matinada, això sí) i dissabte al matí, normalment de 10 a 14... on s'ha de demanar allò dels tres dies? O potser tingueu influències, no sé... jajaja!! Per descomptat, estic parlant irònicament. M'encanten les crítiques forasteres respecte a les Falles d'Oliva, positives o negatives, però que aporten molt.

DPeiro ha dit...

També pense com Enric, les crítiques forasteres aporten molt, siguen bones i roïns. El temps per a montar l'escenari va en funció de si ha hagut algun acte en antelació. Si tens sort tens més temps, si no és qüestió d'hores.

Lidia ha dit...

Nosaltres sempre hem tingut el mateix dissabte per montar-ho tot, però aquest any hem tingut un poc més de temps.

Sobre la passarel·la, la moqueta i les cortines es el mateix per a totes les presentacions, aixó si no m'equivoque, ho posa la Junta Local a la primera i ho lleva a la última.

Hem tingut menos presupost del que t'he pugues imaginar.

I sobre lo de Marieta, no creia convenient fer cap comentari sobre l'assumpte, ja que ella no es trobava bé per la calor i els nervits, i va aguantar la presentació perquè era la seua, com una bona fallera que es.

Lidia ha dit...

I pense el mateix que vosaltres, sempre es bó saber que pensa la gent forastera, siga bó o roïn, i vore presentacions d'altres localitats, es poden millorar coses, o deixar d'altres com estan.

noelia ha dit...

Per la part que hem toca i tenint clar que en cap moment m'han ofes els teus comentaris, cal dir que si que s'hagueren pogut fer més coses en els caps movils, pero no pots oblidar que hi han falleres asegudes i que si haguern fet més coses ( és va probar e intentar) en ves de llums i haurien sombres ja que xoquen amb les falleres, també si haguerem tingut més temps ja que el tema de la llum és proba el divendres i el dissabte de matí és va ajustar, i nosaltres tinguerem 3 díes, 2 hores el dijous, 2 més el divendres i el dissabte de matí, en conclusio trbe que tinguerem els mateixos que les altres falles, jo tambe trobe que les critiques son bones pero es te de vore tots els punts de vista, sobre Maria dir que el espirit de fallera és increible, algunes falleres hagueren baixat, pero ella es quedda fins el final

Anònim ha dit...

no importa ni els dies, ni l'escenari, ni les flors, ni si era guapet o no, l'important es el sentiment faller , lùnió i sobretot el fer la "feina" pasantho bé amb rialles i maxera, i dic feina perke aixó no es feina aixó es un plaer fer falla. salud a tots els fallers d'oliva i de fora

Lidia ha dit...

Uyy, acave d'entrar a la pàgina que no havia pogut entrar abans i he vist que he sigut la visita numero 20002, quina gràcia, cap i cua, je je je.

Pareix mentira que en tan sols 108 dies tingam eixes visites.

Anònim ha dit...

Aixo dic jo..q raroooooo

DPeiro ha dit...

No entenc, que vols dir anònim?

Lidia ha dit...

Demà ja es la Crida i la Nit del Faller, PUTXERET!!!, ara ja toca montar-la grossaaaaaaa, ja tenim les falles ahi.
Però esperem que no ploga, que encara que faja sol hui, les previsions meteorològiques marquen que demà plou, així que haurem de portar-li ous a Santa Clara, sinó volem el putxeret aiguat!!!

Lidia ha dit...

Esperem que els meteoròlegs de la tele s'equivoquen per a demà, igual que la majoria de vegades fan.

Lidia ha dit...

Spielberg, per a quant la segona part???